Logo Stichting Chenrezig Nederland

donderdag 19 april 2012

Spotlights


Het werd een kort nachtje want de hoosbuien van gisteravond veroorzaakten dat in grote delen van Zuid Karnataka de elektriciteit is uitgevallen. Vandaag werd de accu door een generator opgeladen, zodat ik steeds al mijn batterijen kan opladen en mijn computer niet steeds leegzuig. Heb mijn “kantoor” daarom verplaatst naar het hoofdbureau van de Ladang. Dat kan bij dit werkcomité, maar lang niet altijd. Ben ondertussen gewend aan het klimaat en ook het feit dat het eten zo basaal is en uit basisingrediënten bestaat dat je altijd na een paar uur buikpijn hebt van de honger. Doordat het grammatica-examen gisteravond niet kon doorgaan werd het examen debatteren een dag eerder gehouden. Ben tot na middernacht in het donker bezig geweest om de dynamiek vast te leggen. Eindeloos tussen de rijen doorgeschoven. Nu na jaren herken je de gedrevenheid en voel je de spanning en soms grote hilariteit als door een redeneerfoutje de werkelijkheid uit zicht is verdwenen. De gebedshal zal vol met Geshe’s van de eigen Ladang ieder met zo zijn eigen …. inbreng en temperament.











Uitgebreid de agenda gecontroleerd, vandaag Gosok Ladang lunch, morgen Bylakuppe B files zaterdagavond eten bij Aku Tharchin de monnik die ik al bijna 20 jaar sponsor en die afgelopen jaar is afgestudeerd. Dus zondag naar Jigmee Namgyal (veldwerker) voor de B files in Hunsur Taluk. Doordat het telefoonnet is uitgevallen door de stormen van gisteravond, is het mobielnet overbelast maar na een uurtje of zo kreeg ik hem te pakken. Hij is altijd erg sturend in de werkzaamheden en je merkt dat de wat meer directe aansturing moeilijk valt. Toch wil ik ook in deze dorpen welke armer zijn dan de Bylakuppe dorpen dezelfde lijn doorvoeren.

Verder in alle rust met Geshe Gelek Samdup alternatieven besproken. Een paar uur van Mysore, ver van de doorgaande weg, ligt een cluster Tibetaanse settlements met veel grotere armoede. Maar eerst maar eens de reacties afwachten van deze beleidswijziging en de inbreng van de veldwerker, vooral Trinlay Nyima. Dit kan dan volgend jaar worden geëvalueerd en dan kan besloten worden tot een inventarisatie van de mogelijkheden. Het moet wel allemaal realiseerbaar blijven in twee weken, maar het moet ook wel om essentiële hulp gaan. Situaties veranderen zeker in 15 jaar: de Bylakuppe dorpen zijn welvarender geworden. Maar nu eerst eens gaan kijken in de Bylakuppe en Hunsur Taluk dorpen. Vind het ieder jaar weer spannend ook omdat het zeer formeel met zeer veel ceremonieel vertoon kan gaan. Gruwel daar altijd wat van als men zich op de grond gooit. Daarom morgen geen limousine maar een motor.

Verder een uur geld zitten uittellen allemaal stapeltjes van INR 6075. Zodat ik morgen enkel een enveloppe hoef te trekken met groot het nummer erop zodat ik deze kan fotograferen en zo de foto’s kan ordenen want na 35 gezinnen loopt het allemaal een beetje door elkaar en …… en in het honderd en ……over.
De lunch was heerlijk vooral de zoete stroperige varkenshuid en zoals gebruikelijk komen de tongen goed los. Naast de Ghen’s (Tsultrim Gyatso, Lobsang Tsering): de formele religieuze bazen van de Ladang en het voltallige werkcomité (Gelek Jamphel, Lobsang Jangchub en Lobsang Tsering) waren alle Paraghee’s: de schakel tussen bestuur van de Ladang en de monniken aanwezig en dan nog Gelek Nyima om te vertalen. Op de namen van de Paraghee’s moet ik nog even oefenen.

 









Daarna weer naar klassen geweest om de vele beginnende docenten van de Ladang te observeren en naar Pobor Khangtsen waar een monnik van Gosok Ladang grammatica geeft omdat de meeste Tibetanen die gevlucht komen uit Tibet hun eigen taal nauwelijks beheersen.

Aansluitend onverwachts even hoi gaan zeggen bij Kunga, die onlangs werd overgeplaatst vanuit Nepal en nu werkt als iets bij Sera Me medische dienst. Had hem al meerdere jaren niet meer gezien. Kreeg natuurlijk meteen een rondleiding door deze medische post en eerste hulp. Dit resulteerde in een gesprek met de coördinator over een uitwisseling van bachelor studenten met de Hogeschool van Utrecht. Er werd positief gereageerd. Volgende week komt dan een vervolg oriënterend gesprek zodat we na de kennismaking iets meer de diepte in kunnen gaan.

Eenmaal thuis kwamen ze de schijnwerpers laten zien, die ze "tijdelijk" ergens anders hebben gesloopt, zodat ik het grammatica-examen goed kan fotograferen. Er is zowaar sinds een uur weer stroom dus alles is zich aan het opladen. Dat moet het kalligraferen ten goede komen.




1 opmerking:

  1. Pau-li!!

    Echt geweldig om zo mee te kunnen lezen. Je schrijft als altijd hondsberoerd, maar de grote lijnen zijn wel te volgen. Ik verheug me er steeds méér op volgend jaar te gaan fotograferen en filmen...
    En die honger is goed voor je, misschien kom je zonder buik weer thuis, dat zou toch mooi wezen?

    Met een dikke knuffel,
    Mieke.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.