Logo Stichting Chenrezig Nederland

maandag 18 februari 2013

De laatste vakantiedagVakantie is een betrekkelijk begrip als je monnik bent. Het betekent dat je niet hoeft te studeren en lekker veel tijd hebt om te spelen, maar niet dat er helemaal niets gedaan hoeft te worden. Vandaag kreeg het klooster een grote beurt. Na het gezamenlijke ontbijt zag je overal vegende, poetsende, wassende en dweilende monnikjes.

Intussen hebben we bekeken welke twee monniken "de hoofdrol" in de reportage gaan spelen. Om een goed totaalbeeld te geven filmen we een doorsnee-dag uit het leven van een van de jongsten en van een oudere monnik. Dat hoeven natuurlijk geen volwaardige acteurs te zijn, maar het is niet handig als een monnik te verlegen zou zijn om voor de camera te verschijnen. Een roodharige blanke en (voor Tibetaanse begrippen) boomlange vrouw is al bezienswaardig genoeg en je dan ook nog door haar laten filmen, daar is een beetje lef voor nodig.
Grote hilariteit bij zowel Paul en Renate, als bij de monnikjes, als overlegd wordt wie er gefilmd gaat worden. Gelek Shoulam is de gelukkige van de jongsten, alhoewel hij het eerst nog maar eng vond. Maar het gemak waarmee hij met handen en voeten het gesprek aanging maakte de keuze voor hem niet zo moeilijk.
De oudere monnik die gevolgd gaat worden is Gelek Sonam. Daar heb ik nog geen foto van voor handen, maar die komt de komende dagen nog wel.

Dankzij de Engelssprekende monnik die ook over goede computerkennis beschikt, is de monnikenadministratie snel bijgewerkt. Er is nog wat tijd over om Swayambhunath te bezoeken. Dit complex bovenop een berg is een heiligdom voor zowel Boeddhisten als Hindoes. Bij terugkomst is het nog steeds een grote drukte aan spelende monniken in het klooster.


Morgen gaat het echte werk beginnen. Een dag filmend volgen betekent dat je om 5 uur klaar staat, als de monniken gewekt worden.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.